Plaže

Pirovačke plaže

Pirovac_17072013_0032_plaza

Pirovački zaljev obiluje prekrasnim uvalama i plažama. Plaža Lolić, glavna plaža, višegodišnji je nositelj plave zastave, međunarodnog priznanja čistoće. Plaža je šljunčana, dostupna pješačkom zonom sa zabranom prometa tijekom cijele godine. Posebno je pogodna za malu djecu i prilagođena za hendikepirane osobe.

Opremljena je tuševima, kabinama za presvlačenje, suvremeno opremljenim WC-ima te dodatnim sadržajima poput ugostiteljskih objekata, sportskih sadržaja i opreme za plažu. Osim plaže Lolić, tu je i plaža Starine, te plaža hotela Miran. Želite li možda uživati u skrovitim uvalama slobodno se uputite nekoliko kilometara dalje do uvale Prosika ili unajmite brodić i otisnite se na otok ljubavi Sustipanac.

Južni krak Pirovačkog zaljeva Makirina prirodno je kupalište s ljekovitim peloidom. Sastavom, kvalitetom i količinom taj lokalitet ljekovitog mulja nadmašuje sve poznate lokalitete u Hrvatskoj. Samo mjesto Pirovac krasi nekoliko vrijednih kulturno-povijesnih spomenika, među kojima su najatraktivniji stari bedemi podignuti 1505. godine i crkva Sv. Jurja iz 1506. godine.

Sustipanac

sustipanac

Otok ljubavi Sustipanac je nenaseljeni otočić u Pirovačkom zaljevu. Lokalno stanovništvo ga naziva “Mojster” (prema nekadašnjem samostanu) a poznat je i kao “Otok ljubavi”. Na otočiću su vidljivi ostatci zidina franjevačkog samostana kojega je kao pobožan čovjek 1510. sagradio plemić Draganić je 1510. godine. Samostan su Zloseljani (Pirovčani) nazivali i Mojstar. Kasnije je tu sagrađen samostan za fratre trećoredce, koji je djelovao do francuske okupacije Dalmacije početkom 19. stoljeća. Na istom otočiću je, prije samostana trećoredaca, u ranom srednjem vijeku postojao i benediktinski samostan. Površina otoka je samo 0,013 km², a dužina obalne crte iznosi 0,47 km, pa ga je lako obići laganom šetnjom. More uz obalu otoka, obgrljenu mediteranskim raslinjem zanosna mirisa koje se miješa s iskonskim morskim mirisima, idealno je mjesto za uživanje u kupanju i čarima ljeta.

Plaža Slanica na otoku Murter

slanica_3

Na udaljenosti od jedno šest kilometara od centra Pirovca nalazi se pješčana plaža Slanica. Kao jedna od najboljih plaža Hrvatske na njoj se u svako doba može naći veliki broj kupača, a zbog plitkog kristalno čistog mora omiljeno je okupljalište igračima picigina. Na betoniranom dijelu obale Slanice su brojni kafići, barovi i zabavni dječji centar stoga ju rado posjećuju mladi i obitelji s djecom. U neposrednoj blizini je kamp gdje možete iznajmiti čamce, skutere i bicikle, a u neposrednoj blizini je i nudistička plaža.