Sport i rekreacija

ploca

Biciklizam

Oko Vranskog jezera se proteže više od 50 km Biciklističkih staza koje se međusobno razlikuju težinom kao i krajolikom kroz koji prolaze. Najčešća ruta naših posjetitelja počinje u mjestu Vrana kod mjesne crkve te se nadalje staza penje na brdašce Majdan koje nadgleda čitav Ornitološki rezervat, pa nastavlja sjevernom obalom jezera u smjeru JI.

Staza oko jezera je dovoljno široka za prolazak automobila, ali osim terenskog vozila nadzorne službe parka i nekolicine poljoprivrednika nitko drugi vas nećve ometati dok uživate u vožnji.
Svakako posjetite vidikovac “Kamenjak” koji se nalazi točno iznad polovine jezera i koji nudi neopisivo predivan pogled na čitavo jezero, na otok Pašman, na Murter i na otoke Nacionalnog parka Kornati.
Ukoliko se zateknete gore u suton doživjeti ćete igru boja, sunca, odsjaja i vode koja oduzima dah. Do vidikovca Kamenjak se dolazi obilaznim putem kroz mjesta Radašinovci i Bakovici, a sam uspon na vidikovac predstavlja odličnu samostalnu etapu za laganu 45-minutnu šetnju ili nešto kraću vožnju. skoro će biti završen novi put kojim će se na vidikovac moći doći i iz smjera Majdana što će uvelike skratiti udaljenost do ovog izuzetog mjesta.
Pred kraj vožnje uz sjevernu obalu naići ćete na ribarsku kućicu na Živači gdje se možete odmoriti uz jezero na drvenim klupama ili zaigrati partiju balota. (izvor: Park prirode Vransko jezero)